04 Ocak 2025 Cumartesi
04 رجب 1446 السبت
Allah'tan Başkasına yemin edilir mi?

SORU: Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم ’e ve Kâbe’ye yemîn etmenin hükmü nedir? Şerefe ve zimmete yemîn etmenin hükmü nedir? İnsanın “bi zimmeti” demesinin hükmü nedir?

CEVAP: Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم ’e yemîn etmek câiz değildir, hatta bir çeşit şirktir. Kâbe’ye yemîn etmek de câiz değildir, o da bir çeşit şirktir. Çünkü Peygamber de Kâbe de mahlûkturlar. Herhangi bir mahlûka yemîn etmek bir çeşit şirktir.

Şerefe yemîn etmek de câiz değildir, zimmete yemîn etmek de câiz değildir. Çünkü Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم şöyle buyurmuştur: “Kim Allah’tan başkasına yemîn ederse ya kâfir olur veya müşrik olur.” (Tirmizi) “Babalarınıza yemîn etmeyin. Kim yemîn ederse ya Allah’a yemîn etsin veya sussun.” (Buhari, Muslim)

Fakat bilmemiz gerekir ki bir kimsenin “bi zimmeti” demesi ile zimmete yemîn ve kasem kast edilmez. Zimmetle kast edilen sadece ahit ve sorumluluktur. Yani bunu taahhüt ediyorum, sorumluluğu üzerime alıyorum demektir. Kast edilen sadece budur. Ancak bu ifade ile yemîn kast edildiği zaman bu Allah’tan başkasına yemîn olur ki câiz değildir. Fakat benim anladığıma göre insanlar bu sözleriyle yemîn değil, ahdi kast ediyorlar. Zimmet ahit anlamına gelir.

Şeyh Muhammed bin Salih el-Useymin
Soru ve Cevaplarla İslâm’ın Rukünleri Fetva no: 78

**********

*Mushaf üzerine Yemin etmekse bunun Dışındadır. 
Burdan okuyabilirsiniz. Fetva Linki Tıklayınız

Kategoriler
Dersler
Vahiy Mescidi
  • /ANKARA
Sitemizde yer alan içeriklerin kaynak gösterilerek paylaşılmasında mahzur yoktur.
vahiymescidi.com © 2025