06 Nisan 2025 Pazar
08 شوال 1446 الأحد
Yolcunun meşakkat çekerek oruç tutmasının hükmü nedir?

Oruç tutmak yolcuya tahammül edilebilir bir meşakkat verdiği zaman mekruhtur. Çünkü Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم gölgelendirilen bir adam gördü. Etrafını kalabalık bir insan topluluğu sarmıştı. “Ona ne olmuş?” diye sordu. Ashap: Oruç tutan bir adam, cevabını verdiler. Bunun üzerine Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم şöyle buyurdu: “Yolculukta oruç tutmak iyilikten bir şey değildir.”(Buhari)

Ancak şiddetli bir meşakkat olduğu zaman iftar etmesi vâcib olur. Çünkü Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم insanlar orucun kendilerine meşakkat verdiğinden şikâyetçi oldukları zaman onlara oruçlarını açtırmıştır. Sonra kendisine bazı kimselerin oruç tuttukları söylendiğinde şöyle demiştir: “Onlar isyankârdır, onlar isyankârdır.” (Muslim)
Oruç tutmak kendinse zor gelmeyen yolcuya gelince Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم yolculuk esnasında da oruç tuttuğu için ona uyarak oruç tutması daha faziletlidir. Nitekim Ebu’d-Derda radıyallahu anh şöyle demiştir: “Şiddetli sıcak bir Ramazanda biz Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم ile birlikte yolculuk yapıyorduk. Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم ’den ve Abdullah b. Ravaha’dan başka içimizde oruç tutan kimse yoktu.”(Buhari,Muslim)

Şeyh Muhammed bin Salih el-Useymin
Soru ve Cevaplarla İslâm’ın Rukünleri Fetva no: 403

Kategoriler
Dersler
Vahiy Mescidi
  • /ANKARA
Sitemizde yer alan içeriklerin kaynak gösterilerek paylaşılmasında mahzur yoktur.
vahiymescidi.com © 2025