Yolcu orucunu isterse tutar, isterse tutmaz. Çünkü Allah teâlâ şöyle buyurmuştur: “Kim de hasta yahut yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diler zorluk dilemez.” (Bakara: 185). Allah kendilerinden razı olsun sahâbîler Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم ile birlikte yolculuk ederlerdi ve kimisi oruçlu olur, kimisi oruçsuz olurdu. Oruç tutan oruç tutmayanı ve tutmayan tutanı ayıplamazdı. Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم yolculuk esnasında oruç tutardı. Ebu’d-Derda radıyallahu anh şöyle dedi: “Şiddetli sıcak bir Ramazanda biz Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم ile birlikte yolculuk yapıyorduk. Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم ’den ve Abdullah b. Ravaha’dan başka içimizde oruç tutan kimse yoktu.”(Buhari,Muslim)
Yolcu hakkındaki kural oruç tutup tutmamakta serbestliktir. Fakat eğer oruç kendisine meşakkat vermeyecekse tutması daha faziletlidir.
Çünkü bunda üç tane fayda vardır:
Birincisi: Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم ’e uymaktır.
İkincisi: Kolaylıktır. Oruç tutmanın insana daha kolay gelmesidir. Çünkü insan başkalarıyla birlikte tuttuğu zaman oruç kendisine daha kolay gelir.
Üçüncüsü: Süratle borçtan kurtulmasıdır.
Eğer oruç tutmak kendisine meşakkat veriyor ise oruç tutmaz. Bu gibi durumlarda yolculukta oruç tutmak iyi bir şey değildir. Çünkü Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم gölgelendirilen bir adam gördü. Etrafını kalabalık bir insan topluluğu sarmıştı. “Ona ne olmuş?” diye sordu. Ashap: Oruç tutan bir adam, cevabını verdiler. Bunun üzerine Peygamberimiz صلى اللّٰه عليه وسلم şöyle buyurdu: “Yolculukta oruç tutmak iyilikten bir şey değildir.”(Buhari)
Bu hüküm, oruç tutmak kendisine zor gelen bu adamın durumunda olan herkes için geçerlidir. Buna göre biz deriz ki: Soruyu soran kişinin de dediği gibi zamanımızda yolculuk kolaylaşmıştır. Yolculukta oruç tutmak genellikle zor değildir. Yolculukta oruç tutmak meşakkat vermediği zaman oruç tutması daha faziletlidir.
Şeyh Muhammed bin Salih el-Useymin
Soru ve Cevaplarla İslâm’ın Rukünleri Fetva no: 404