Biz deriz ki, Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم Fetih yılı Ramazan’ın yirmisinde Mekke’ye girmişti. Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم oruçlu değildi. Mekkelilerin içinde namazlarını iki rekât kılıyordu ve onlara şöyle diyordu: “Ey Mekkeliler! Siz tam kılınız. Çünkü biz yolcu bir toplumuz.”(Buhari) Buhârî’nin rivâyetine göre Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم yolcu olduğu için ayın kalan günlerinde de oruç tutmamıştı. Umrecinin yolculuğu Mekke’ye ulaşmasıyla sona ermez. Mekke’ye oruçsuz olarak geldiği zaman orada oruç tutması gerekmez. Bazı insanlar günümüzdeki yolculukta oruç tutmak meşakkatli olmaktan çıkmıştır düşüncesiyle yolculukta bile oruç tutmaya devam edebilirler, sonra Mekke’ye gelirler ve yorgun düşerler. Bunun üzerine acaba oruca devam edip umreyi iftardan sonraya mı ertelesem yoksa Mekke’ye varır varmaz Umreyi eda etmek için orucumu bozsam mı diye kendi kendilerine konuşurlar.
Ben derim ki Mekke’ye ulaşır ulaşmaz şevkli ve heyecanlı iken umreyi eda etmen için orucu bozman daha efdaldir. Çünkü umre ibâdetini eda etmek için Mekke’ye gelen bir kimsenin bu ibâdeti hemen eda etmek için acele etmesi sünnettir. Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم ihramlı iken Mekke’ye girince hemen Mescid-i Haram’a koşmuştur. Ta ki hayvanını mescidin yanına çöktürmüş ve ihramına büründüğü umresini eda etmek için Mescid-i Haram’a girmiştir. Senin de – ey umreci kardeş- gündüz şevk ve heyecanla umreni eda etmen için orucunu bozman, oruçlu kalıp sonra gece iftardan sonra umreyi kaza etmenden daha hayırlıdır. Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم ’den sabit olduğuna göre o Mekke gazvesi için yola çıktığında oruçlu idi. İnsanlar ona geldiler ve: Ya Rasûlallah! İnsanlar
oruç meşakkat veriyor, onlar senin ne yapacağını bekliyorlar, dediler. Bu konuşma ikindiden sonra olmuştu. Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم bir su istedi ve insanların bakışları altıda suyu içti. Nebî صلى اللّٰه عليه وسلم yolculuk esnasında, üstelik günün sonunda orucunu bozdu.(Muslim) Bütün bunları ümmetine bunun câiz olduğunu açıklamak için yaptı. Bazı insanların meşakkatli olmasına rağmen kendilerini oruca zorlamaları kesinlikle sünnete aykırıdır ve Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم ’in: “Yolculukta oruç tutmak, iyilikten bir şey değildir.”(Buhari) sözüne uygundur.
Şeyh Muhammed bin Salih el-Useymin
Soru ve Cevaplarla İslâm’ın Rukünleri Fetva no: 405