06 Nisan 2025 Pazar
08 شوال 1446 الأحد
HASTA NASIL TEMİZLENİR? Risale

Her türlü hamd Allah’adır. Biz O’na hamd eder, O’ndan yardım dileriz. O’ndan af diler, O’na tevbe ederiz. Nefislerimizin şerrinden ve yaptıklarımızın kötü sonuçlarından Allah’a sığınırız. Allah kimi hidâyete erdirirse onu saptıracak yoktur, kimi saptırırsa onu da hidâyete erdirecek yoktur. Allah’tan başka hak ilâh olmadığına, bir ve tek olduğuna ve ortağının olmadığına şahitlik ederim. Muhammed’in O’nun kulu ve elçisi olduğuna da şahitlik ederim. Allah’ın salât ve pek çok selamı onun, ailesinin, arkadaşlarının ve güzel bir şekilde onlara tabi olanların üzerine olsun.

Bu, hastaların temizlenmeleri ve namazları ile ilgili olarak kendilerine nelerin gerektiği konusunda muhtasar bir risaledir. Bu konuda sadece hastaya ait hükümler vardır. Çünkü İslâm şerîatı hastanın halinin dikkate alınmasını istemektedir. Allah teâlâ Peygamberi Muhammed صلى اللّٰه عليه وسلم ’i kolaylık ve sadelik üzere bina ettiği müsamahalı haniflik ile gönderdi. Allah teâlâ şöyle buyurdu: “Allah teâlâ dînde üzerinize herhangi bir güçlük yüklememiştir.” (Hac: 78). “Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez.” (Bakara: 185). “Gücünüz yettiği kadar Allah’tan sakının, dinleyin, itaat edin.” (Teğabün: 16). Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم şöyle buyurdu: “Dîn kolaylıktır.” (Buhari) “Size bir şeyi emrettiğim zaman gücünüz yettiğince onu yerine getirin.” (Buhari, Muslim) Bu temel kaideden dolayı Allah teâlâ mazeretlilerin ibâdetlerini mazeretleri ölçüsünde hafifleştirmiştir. Ta ki hiçbir güçlük ve meşakkat olmaksızın Allah’a ibâdet edebilsinler. Âlemlerin Rabbi Allah’a hamd olsun.

HASTA NASIL TEMİZLENİR? 

1- Hastanın su ile temizlenmesi, abdestsizlik halinden kurtulması için abdest alması, cünüplükten kurtulması için de gusletmesi gerekir. 

2- Acizliği sebebiyle su ile temizlenmeye gücü yetmezse veya hastalığının artmasından ya da iyileşmesinin gecikmesinden korkarsa teyemmüm eder.

3- Teyemmümün yapılışı: Elleriyle temiz bir toprağa bir defa vurduktan sonra yüzünün tamamını mesh eder sonra (kollarını değil) ellerini birbiriyle mesh eder.

4- Eğer kendi kendine abdest almaya gücü yetmezse ona bir başka şahıs abdest aldırır veya teyemmüm ettirir. Elleriyle temiz toprağa vurur, onunla hastanın yüzüne ve ellerine mesh eder. Nitekim şâyet kendi kendine abdest alamazsa ona bir başka şahıs abdest aldırır.


5- Azalarından birinde yara olduğu zaman onu su ile yıkar. Su ile yıkamak ona zarar verecekse mesh eder. Elini su ile ıslatır ve yaranın üzerinden geçirir. Eliyle mesh etmesi de zarar verecekse onun yerine teyemmüm eder.

6- Azalarından birinde çaputla bağlanmış veya alçıya alınmış bir kırık olduğu zaman yıkamak yerine üzerine mesh eder. Teyemmüme ihtiyaç yoktur. Çünkü mesh yıkamaktan bedeldir.

7- Duvar üzerinden veya tozlu başka temiz bir şeyin üzerinden teyemmüm yapmak câizdir. Eğer duvarın üzerine boya gibi toprak cinsinden olmayan bir şey sürülmüşse üzerinde toz olmadıkça onunla teyemmüm yapılmaz.

8- Yer veya duvar veya tozlu başka bir şey üzerinden teyemmüm yapma imkânı bulunmadığı zaman bir kaba veya mendile toprak koyup teyemmüm yapmakta bir sakınca yoktur.

9- Namaz için teyemmüm yaptığı ve diğer namazın vaktine kadar temiz kaldığı zaman ilk yaptığı teyemmümle o namazını da kılar, ikinci namaz için teyemmümü yenilemez. Çünkü temizliği zâil olmamıştır, onu iptal edecek bir şey de yoktur.

10- Hastanın bedenini necâsetten temizlemesi gerekir. Eğer temizlemeye gücü yetmezse o haliyle namazını kılar. Namazı sahîhtir. İade etmesi gerekmez.

11- Hastanın temiz bir elbise ile namaz kılması gerekir. Elbisesine necâset bulaşmışsa onu yıkaması veya temiz bir elbise ile değiştirmesi gerekir. Eğer buna imkân bulamazsa o haliyle namazını kılar. Namazı sahîhtir. İade etmesi gerekmez.

12- Hastanın temiz bir şey üzerinde namaz kılması gerekir. Namaz kıldığı mekâna necâset bulaşmışa onu yıkaması veya temiz bir şeyle değiştirmesi ya da üzerine temiz bir şeyi yayması gerekir. Eğer buna imkân bulamazsa o haliyle namazını kılar. Namazı sahîhtir. İade etmesi gerekmez.


13- Temizlenmekten aciz kaldığı için hastanın namazının vaktini ertelemesi câiz değildir. Bilakis bedeni ve elbisesi veya namaz kılacağı mekânda temizlemekten aciz kaldığı bir necâset olsa bile imkânı ölçüsünde temizlenir sonra namazını vakti içinde kılar.

Şeyh Muhammed bin Salih el-Useymin
Soru ve Cevaplarla İslâm’ın Rukünleri-Risale

Kategoriler
Dersler
Vahiy Mescidi
  • /ANKARA
Sitemizde yer alan içeriklerin kaynak gösterilerek paylaşılmasında mahzur yoktur.
vahiymescidi.com © 2025