06 Nisan 2025 Pazar
08 شوال 1446 الأحد
Tırnaklarında oje bulunan kimsenin abdestinin hükmü nedir?

Oje veya manikür diye isimlendirilen şey, tırnaklar üzerine konulan bir boyadır. Kadınlar kullanırlar ve kabuğu vardır. Namaz kılacağı zaman bir kadının bunu kullanması câiz değildir. Çünkü temizlikte suyun ulaşmasına manidir. Suyun ulaşmasına mani olan hiçbir şeyin abdest veya gusül alan kişi tarafından kullanılması câiz değildir.
          Çünkü Allah teâlâ şöyle buyurmaktadır: “Yüzlerinizi ve ellerinizi yıkayın.” (Mâide: 6). Kadının tırnaklarında oje olduğu zaman bu, suyun ulaşmasına engel olur. Dolayısıyla elleri yıkanmamış olur. Böylece abdestin veya guslün farzlarından birisi terk edilmiş olur.

Ancak hayızlı ve nifaslı olduğundan namaz kılmıyor ise oje kullanmasında bir sakınca yoktur. Ancak bunun kâfir kadınlarının özelliklerinden olmaması gerekir. Bunu kullanmakla onlara benzemiş olacaksa câiz değildir.

Bazı kimselerin bunun mest giymek cinsinden bir şey olduğuna dair fetva verdiklerini, kadın mukim ise bir gün ve gece, yolcu ise üç gün boyunca oje kullanmaların câiz olduğunu söylediklerini duydum. Fakat bu fetva yanlıştır. İnsanların bedenlerini örttükleri her şey mest kapsamına girecek değildir. Çünkü mestler üzerine mesh etmek bir ihtiyaçtan dolayı meşru kılınmıştır. Ayakların ısıtılması ve örtülmesi bir ihtiyaçtır. Çünkü onlar yerle, taşlarla, soğukla ve daha başka şeylerle doğrudan temas halinde olan bir organdır. Şari sadece onun meshine izin vermiştir. Bunu sarık üzerine yapılan meshe de kıyas edebilirler. Bu da doğru değildir. Çünkü sarığın yeri baştır. Baştaki farz olan şey aslında hafifleştirilmiştir. Ellerin aksine baştaki farz olan husus, onun mesh edilmesidir. Ellerde farz olan, -mesh edilmeleri değil- onların yıkanmalarıdır. Bu sebepledir ki Rasûlullah sallallahü aleyhi ve selem elleri örtmesine rağmen eldivenlerin mesh edilmesine izin vermemiştir. Bu, bir kimsenin suyun ulaşmasına mani olan herhangi bir engeli sarık ve mestlere kıyas etmesinin câiz olmadığının delîlidir. Bir Müslüman’ın gerçeği öğrenmek için bütün gücünü ortaya koyması ve Allah’ın bunun hesabını soracağı bilinciyle fetva vermesi vâcibtir. Çünkü o, Allah’ın şerîatını ifade etmektedir. Başarıyı verecek olan Allah’tır. Doğru yola hidâyet edecek olan O’dur.

Şeyh Muhammed bin Salih el-Useymin
Soru ve Cevaplarla İslâm’ın Rukünleri 141

Kategoriler
Dersler
Vahiy Mescidi
  • /ANKARA
Sitemizde yer alan içeriklerin kaynak gösterilerek paylaşılmasında mahzur yoktur.
vahiymescidi.com © 2025