Doğrusu kadına dokunmak mutlak manada abdesti bozmaz. Ancak dokunandan bir şey çıktığı zaman abdest bozulur. Bunun delîli Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم ’in kadınlarından birsini öpmesi ve abdest almamasıdır. Çünkü bozduğuna dair açık ve sahîh bir delîl olmadıkça abdestin bozulmamış olması asıldır. Çünkü erkek şer‘î bir delîl gereğince abdestini tamamlamıştır. Şer‘î bir delîl gereğince sabit olan bir şey ancak yine şer‘î bir delîlle kaldırılabilir.
Allah teâlâ abdesti bozan şeyleri zikrederken : “Yahut kadınlara dokunmuşsanız” buyurdu, denilirse, buna şöyle cevap verilir: İbn Abbas’tan sahîh olarak rivâyet edildiğine göre âyetteki dokunmakla kast edilen şey cinsel temastır. Sonra burada âyetin yaptığı taksimatta da bir delîl vardır ki âyette tahâret iki aslî tahâret ve alternatif tahâret, büyük tahâret, küçük tahâret, büyük tahâretin sebepleri, küçük tahâretin sebepleri diye taksim edilmiştir. Allah teâlâ: “Namaz kılmaya kalktığınız zaman yüzlerinizi, dirseklerinize kadar ellerinizi, başlarınızı mesh edip, topuklara kadar ayaklarınızı yıkayın.” (Mâide: 6). buyurmuştur.
Bu, su ile yapılan aslî küçük tahârettir. Sonra: “Eğer cünüp iseniz boy abdesti alın” buyurmuştur ki bu su ile yapılan aslî büyük tahârettir. Sonra: “Hasta yahut yolculuk halinde bulunursanız yahut biriniz tuvaletten gelirse yahut da kadınlara dokunmuşsanız (cinsî birleşme yapmışsanız) ve bu hallerde su bulamamışsanız temiz toprakla teyemmüm edin” buyurmuştur ki bu alternatif tahârettir. “yahut biriniz tuvaletten gelirse” küçük sebebin beyânıdır.. “yahut da kadınlara dokunmuşsanız” sözü de büyük sebebin beyânıdır. Eğer bunu elle dokunmak diye yorumlarsak Allah teâlâ bu âyette küçük tahâretin iki sebebini zikretmiş ve büyük tahâretin sebebini zikretmemiş olur. Hâlbuki Allah teâlâ “Eğer cünüp iseniz boy abdesti alın” buyurmuştur. Su ile yapılan aslî büyük tahâreti zikredip de bunun sebebini zikretmemek Kur’ân’ın belagatine aykırıdır. Buna göre âyet “yahut da kadınlara dokunmuşsanız” sözüyle kast edilenin kadınlarla cinsel ilişkide bulunmuşsanız anlamına işaret etmektedir. Böylece âyet tahâreti gerektiren her iki sebebi yani hem büyük sebebi hem küçük sebebi, dört azadaki iki tahâreti ve bütün bedendeki büyük tahâreti ve alternatif tahâreti yani sadece iki uzva yapılan teyemmümü de kapsamış olmaktadır. Çünkü alternatif tahârette büyük tahâret ve küçük tahâret eşittir.
Buna göre ister şehvetle olsun ister şehvetsiz olsun ondan bir şey çıkmadıkça tercih edilen görüşe göre kadına dokunmak mutlak manada abdesti bozmaz. Erkekten bir şey çıkarsa ve çıkan şey meni ise gusletmesi gerekir. Eğer çıkan şey mezi ise kadın ve erkeğin abdestle birlikte gusletmeleri de gerekir.
Şeyh Muhammed bin Salih el-Useymin
Soru ve Cevaplarla İslâm’ın Rukünleri 155