Cenabetle ilgili hükümler şunlardır:
Birincisi: Cünüp olan kimsenin farz, nafile hatta cenaze namazını kılması haramdır. Çünkü Allah teâlâ şöyle buyurmaktadır: “Namaz kılmaya kalktığınız zaman yüzlerinizi, dirseklerinize kadar ellerinizi, başlarınızı mesh edip, topuklara kadar ayaklarınızı yıkayın. Eğer cünüp iseniz boy abdesti alın” (Mâide:6).
İkincisi: Cünübün Kâbe’yi tavaf etmesi haramdır. Çünkü Kâbe’yi tavaf etmek mescitte beklemek demektir. Hâlbuki Allah teâlâ şöyle buyurmaktadır: “Ey îmân edenler! Ne söylediğinizi bilmeyecek kadar sarhoş iken ve yolcu olmanız dışında, cünüp iken namaza yaklaşmayın.” (Nisâ: 43).
Üçüncüsü: Cünübün Mushaf’a dokunması haramdır. Çünkü Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم şöyle buyurmuştur: “Kur’ân’a ancak temiz olan dokunsun.” (Muvatta)
Dördüncüsü: Abdestli olmadıkça cünübün mescitte beklemesi haramdır. Çünkü Allah teâlâ şöyle buyurmuştur: “Ey îmân edenler! Ne söylediğinizi bilmeyecek kadar sarhoş iken ve yolcu olmanız dışında, cünüp iken namaza yaklaşmayın.” (Nisâ: 43).
Beşincisi: Gusletmedikçe cünübün Kur’ân okuması da haramdır. Çünkü Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم cünüp olmadığı sürece sahâbîlere Kur’ân okuturdu.
Bu beş hüküm üzerinde cenabet olan kimselerle ilgilidir.
Şeyh Muhammed bin Salih el-Useymin
Soru ve Cevaplarla İslâm’ın Rukünleri 160