SORU: Bazı kimseler teni gösteren ince elbiselerle namaz kılıyorlar ve bu elbiselerin altına uylukların yarısını geçmeyen kısa donlar giyiyorlar. Bu sebeple elbisenin arkasında uylukların yarısı görünüyor. Bu namazın hükmü nedir?
CEVAP: Bunların namazının hükmü, kısa bir dondan başka bir şey giymeyen kimsenin namazının hükmü gibidir. Çünkü teni gösteren şeffaf elbiseler örtücü değildir. Varlığı yokluğu gibidir. Bundan dolayı onların namazları âlimlerin iki görüşünden en sahîh olanına göre sahîh değildir. İmam Ahmed’in meşhur olan görüşüne göre de sahîh değildir. Çünkü namaz kılan erkeklerin göbekle diz kapakları arasını örtmeleri gerekir. Allah’ın şu emrini yerine getirmenin asgari sınırı budur: “Ey Âdemoğulları! Her secde edişinizde güzel elbiselerinizi giyin.” (A’râf:31).
Onların şu iki şeyden birini yapmaları gerekir: Ya göbekle diz kapakları arasını örten bir don giymeleri veya bu kısa donun üstüne şeffaf olmayan sık dokunmuş bir elbise giymeleri gerekir. Soruda zikredilen bu fiil bir hatadır ve tehlikelidir. Bunların Allah’a tevbe etmeleri ve namazda örtülmesi gereken yerlerini örtmeye daha fazla özen göstermeleri gerekir. Allah teâlâ’dan hem kendimiz için hem de Müslüman kardeşlerimiz için sevdiği ve razı olduğu şeylerde hidâyet ve başarı vermesi dileriz. O çok cömerttir ve kerem sahibidir.
Şeyh Muhammed bin Salih el-Useymin
Soru ve Cevaplarla İslâm’ın Rukünleri 210