SORU: Göğüs üzerinde veya kalbin üstünde sağ eli sol elin üzerine koymanın hükmü nedir? Elleri göbek altına koymanın hükmü nedir? Bu konuda erkekle kadın arasında fark var mıdır?
CEVAP: Sehl b. Sa’d radıyallahu anh hadîsi sebebiyle namazda sağ eli sol elin üzerine koymanın hükmü sünnettir. Sehl şöyle demiştir: “Namazda bir kimsenin sağ elini sol kolunun üzerine koyması insanlara emredilirdi.” Bunu Buhârî tahrîc etmiştir.
Fakat bu ellerini nereye koyacak?
Cevap: Bu konudaki görüşlerin en sahîh olanı göğsün üstüne konulmuş olmasıdır. Çünkü Vail b. Hucr’un rivâyet ettiğine göre “Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم sağ elini sol elinin üstüne göğsünün üstünde koyardı.”(İbn Huzeyme) Her ne kadar bu hadîste bir miktar zayıflık varsa da bu konudaki diğer hadîslerden daha sahîhtir. Ellerin sol taraftan kalbin üstüne konulmasına gelince bu, bir bid‘attir, aslı yoktur.
Ellerin göbeğin üstüne konulmasına gelince bu konuda Ali radıyallahu anh’ten gelen bir rivâyete vardır, (İmam Ahmed, Musned) fakat zayıftır. Vail b. Hucr’un rivâyeti ondan daha kuvvetlidir.
Bu konuda erkekle kadın arasında bir fark yoktur. Ayırt etmek üzere ve aralarındaki farka dair bir delîl ortaya konulmadıkça hükümlerde kadın ve erkeğin aynı olması asıldır. Ben bu sünnette kadın ve erkeği birbirinden ayıracak sahîh bir delîl bilmiyorum.
Şeyh Muhammed bin Salih el-Useymin
Soru ve Cevaplarla İslâm’ın Rukünleri 237