Başlama tekbirinden sonra dua okumak ne farz namazlarda ne de nafile namazlarda vâcib değil, sünnettir.
Bir kimse başlama tekbirinden sonra bu konuda Peygamber efendimiz صلى اللّٰه عليه وسلم ’den rivâyet edilen duaların hepsini okuyabilir. Bu konudaki sünneti bütün yönleriyle işlemek için bazen birini, bazen diğerini okumalıdır. Bunlardan sadece birisini biliyorsa onunla yetinmesinde de bir sakınca yoktur. Çünkü anlaşıldığı kadarıyla Peygamberimiz صلى اللّٰه عليه وسلم namaza başlarken ve teşehhütte otururken kullara kolaylık olsun diye çeşit çeşit dualar okurdu. Namazdan sonraki zikir konusunda da böyle yapardı. Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم iki faydadan dolayı bu çeşitlendirmeyi yapardı:
Birinci Fayda: İnsanın bir çeşit üzerinde devam etmemesidir. İnsan aynı şeyi devamlı söylediği zaman bu, sanki sıradan bir iş haline gelir. Bu sebeple, eğer gaflet düşse niyet ve kastı olmasa bile kendisini bu zikri söyler bulur. Çünkü bu sıradan bir iş olmuştur. Zikirler çeşitlendiği ve insan bazen birini, bazen diğeri söyler hale geldiği zaman bu onun kalbine daha fazla huzur verir ve söylediği şeyi daha iyi anlamasına yardım eder.
İkinci Fayda: Ümmete bir kolaylıktır. Şöyle ki insan kendisine uygun olan hangisi ise bazen birini, bazen diğerini okur.
Bu iki faydadan dolayı namaza başladıktan sonraki, teşehhütteki ve namazdan sonraki dualarda olduğu gibi bazı ibâdetler çeşitli şekillerde eda edilir.
Şeyh Muhammed bin Salih el-Useymin
Soru ve Cevaplarla İslâm’ın Rukünleri 239