08 Nisan 2025 Salı
10 شوال 1446 الثلاثاء
Teşehhüdün başından sonuna kadar işaret parmağını hareket ettirmenin hükmü nedir?

İşaret parmağı bütün teşehhütte değil sadece dua esnasında hareket ettirilir. Dua ettiği zaman bazı hadîslerde geçtiği gibi parmağını hareket ettirir. “Onunla dua ederek parmağını hareket ettirirdi” (el-Fethu’r-Rabbani, 3/148)

Bunun sebebi şudur: Dua eden kişi sadece Allah’a dua eder. Allah teâlâ ise göktedir. Çünkü O şöyle buyurmaktadır: “Her şeyi kuşatmış olan Allah’ın yeri sizinle birlikte göçürüvermesinden emin misiniz? O zaman yer çalkalanıyordur. Yoksa siz, gökte olanın üzerinize taş yağdıran bir kasırga göndermeyeceğinden emin misiniz? Tehdidim nasılmış bileceksiniz.” (Mülk:16, 17)

Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم şöyle buyurdu: “Göktekiler bana güvendikleri halde siz mi bana güvenmiyorsunuz.” (Buhari, Muslim) Allah teâlâ gökte, yüksekte, her şeyin üstündedir. Allah’a dua ettiğin zaman sen de yükseğe işaret eder, ellerini havaya kaldırırsın. Bu sebeple Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم veda haccında insanlara hitap etti zaman: “Tebliğ ettim mi?” demiş, onlar evet, demişler, o da işaret parmağını semaya kaldırıp onunla insanlara işaret ederek üç defa: “Ya Rab! Şahit ol! Ya Rab! Şahit ol” buyurmuşlardır. (Muslim)

Bu, Allah teâlâ’nın her şeyin üstünde olduğuna delâlet eder. Bu fıtrat, akıl, nakil ve icma ile açıkça bilinen bir şeydir. Buna göre sen –namazda– Allah teâlâ’ya her dua ettikçe işaret parmağını semaya doğru işaret ederek hareket ettirirsin. Bunun dışında hareketsiz bekletirsin. Şimdi teşehhütteki dua yerlerini inceleyelim:

االسلام عليك أيها النبى ورحمة الله وبركاته. السلام علينا وعلى عبادالله الصالحين. اللهم صل على محمد وعلى ال محمد. اللهم بارك على محمد وعلى ال محمد. أعوذبالله من عذاب جهنم. ومن عذاب القبر. ومن فتنة المحيا والممات. ومن فتنة المسيح الدجا ل .

İşte bu sekiz duanın yapıldığı yerde insan parmaklarını semaya doğru hareket ettirir. Teşehhütte bunlardan başka dualar yaparsa oralarda da parmağını kaldırır. Çünkü her dua esnasında parmağı kaldırmak bir kuraldır.

Şeyh Muhammed bin Salih el-Useymin
Soru ve Cevaplarla İslâm’ın Rukünleri 254

Kategoriler
Dersler
Vahiy Mescidi
  • /ANKARA
Sitemizde yer alan içeriklerin kaynak gösterilerek paylaşılmasında mahzur yoktur.
vahiymescidi.com © 2025