Kadir gecesinin Ramazanda olduğunda şüphe yoktur. Çünkü Allah teâlâ şöyle buyurmuştur: “Şüphesiz bir bu Kur’ân’ı Kadir Gecesinde indirdik.” (Kadir: 1) Allah teâlâ başka bir âyette Kur’ân’ı Ramazan ayında indirdiğini açıklamış ve şöyle buyurmuştur: “O Ramazan ayı ki Kur’ân onda indirildi.” (Bakara: 185). Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم Kadir gecesini aramak için Ramazan’ın ilk on gününde itikâfa girdi. Sonra ortasındaki on gününde itikâfa girdi. Sonra onu Ramazan’ın sonlarındaki on gün içinde gördü. (Buhari, Muslim) Sonra pek çok sayıda sahâbî onu Ramazanın sonlarındaki yedi gün içinde görmekte birleştiler. Bunun üzerine Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم şöyle buyurdu: “Görüyorum ki rüyalarınız Ramazanın son yedi gecesi hakkında birbirini tutmaktadır. Arlık kim Kadir Gecesini arayacaksa onu Ramazanın son yedisinde arasın.” (Buhari, Muslim) Bu rivâyet, Kadir gecesini muayyen bir zamana tahsis etme konusundaki en asgari olanıdır.
Kadir gecesi hakkında varit olan delîlleri incelediğimiz zaman bu gecenin seneden seneye değiştiğini ve her sene muayyen bir gecede olmadığını bize göstermektedir. Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم Kadir Gecesinin sabahında kendisine su ve çamurun arasıda secde ettiği rüyasında gösterildi. Bu rüyayı, Ramazan’ın yirmi birinci gecesi görmüştü. (Buhari, Muslim) Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم şöyle buyurdu: “Kadir Gecesini Ramazan’ın son on günü içinde arayınız.” (Buhari, Muslim) Bu, Kadir Gecesinin muayyen bir geceye münhasır olmadığına delâlet eder. Bununla bütün delîller birleştirilmiş olur.
İnsan on geceden her birinde Kadir Gecesine rastlayacağını umabilir. O gecenin Kadir Gecesi olduğunu bilsin veya bilmesin îmân ederek ve sevabını Allah’tan umarak geceyi ibâdetle geçirirse Kadir Gecesinin sevabına nail olur. Çünkü Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم şöyle buyurmuştur: “Kim îmân ederek ve sevabını Allah’tan ümit ederek Kadir gecesini ibâdetle geçirirse geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari, Muslim) Kadir Gecesine isabet ettiğini bildiği zaman demedi. Çünkü Kadir Gecesinin sevabına nail olmak için o geceyi ibâdetle geçiren kişinin bizzat o gecenin Kadir Gecesi olduğunu bilmesi şart değildir.
Ramazanın son on gecesini îmânla ve sevabını Allah’tan umarak ibâdetle geçiren kimsenin bu on günün başında veya ortasında veya sonunda mutlaka Kadir gecesine isabet edeceğini kesin olarak söyleyebiliriz. Başarı Allah’tandır.
Şeyh Muhammed bin Salih el-Useymin
Soru ve Cevaplarla İslâm’ın Rukünleri 281