SORU: Bazı âlimler farz namazlardan önceki ve sonraki revatip sünnetlerin vakitlerinin ilgili farzın vaktinin girmesiyle başlayıp çıkmasıyla sona erdiğini söylerler. Bazı âlimler de farzlardan önceki sünnetlerin vaktinin o farzın kılınmasıyla birlikte sona ereceğini söylerler. Sizin bu konudaki görüşünüz nedir?
CEVAP: Tercih edilen görüşe göre farzlardan önceki sünnetlerin vakti, farzın vaktinin girmesiyle o farzın kılınması arasındaki süredir. Mesela öğlen namazının ilk sünnetinin vakti öğle ezânından yani zevalden itibaren başlar ve öğle namazının farzının kılınmasıyla birlikte sona erer.
Farzlardan sonraki sünnetlerin vakti ise o farzın bitirilmesiyle birlikte başlar vaktin çıkmasıyla sona erer. Fakat farzlardan önceki bir sünnetin vakti herhangi bir ihmal ve kasıt olmaksızın geçtiği zaman o sünnet farzdan sonra kaza edilebilir. Bu tür bir sünnet hiçbir mazeret olmaksızın vaktinden sonraya bırakılırsa kaza edilse bile faydası olmaz. Çünkü sahîh görüşe göre her ibâdet belli bir vakte bağlıdır. Mazeretsiz olarak vakti çıktığı zaman sahîh olmaz ve kabul edilmez.
Şeyh Muhammed bin Salih el-Useymin
Soru ve Cevaplarla İslâm’ın Rukünleri 284