Meleklere imanın Kitap ve Sünnetten delili nedir?
Kitabtan buna dair deliller pek çoktur. Örnek olarak şu buyrukları kaydedelim:
"Melekler de Rablerine hamd ile tesbih ederler. Yeryüzünde olanlar için mağfiret dilerler." (eş-Şûrâ, 42/5)
"Şüphe yok ki Rabbinin nezdinde bulunanlar O'na ibadet etmekten asla büyüklenmezler. Onu tesbih ederler ve yalnız O'na secde ederler." (el-A’raf, 7/206)
"Kim Allah'a, meleklerine, peygamberlerine, Cebrail ve Mikail'e düşman olursa, şüphesiz Allah o kâfirlerin düşmanıdır." (el-Bakara, 2/98)
Sünnet-i seniyyeden onlara imana dair Cibril hadisi ve başkaları daha önceden geçmiş bulunmaktadır. Müslim'in Sahih'inde de yüce Allah'ın onları nurdan yarattığı belirtilmektedir. Onlar ile ilgili hadisler pek çoktur.
Meleklere imanın anlamı nedir?
Onların varlıklarını, Allah'ın yarattıklarından bir çeşit yaratılmışlar olduklarına, Allah'ın onların Rabbi olup, O'nun emrine müsahhar kılındıklarına, Allah’ın "mükerrem kulları" olduklarına, sözleri ile onun önüne geçmediklerine, "O'nun emri gereğince iş gördüklerine." (el-Enbiya, 21/26-27); "Kendilerine verdiği emirlerde Allah'a asla isyan etmeyip ne emir verilirse onu yaptıklarına." (et-Tahrim, 66/6); "Ona ibadete karşı büyüklenmeyip usanmadıklarına, gece ve gündüz (Allah'ı) aralıksız tesbih ettiklerine." (el-Enbiya, 21/19-20) ve asla usanmayıp, emirlere karşı gelmediklerine kesin olarak iman etmek ve bunu ifade etmektir.
Yüce Allah'ın kendilerini yapmak üzere hazırladığı işler ve onlara verdiği görevler itibariyle bazı türlerini sayabilir misiniz?
Onlar bu özellikleri itibariyle pekçok kısımlara ayrılırlar. Kimileri peygamberlere vahyi ulaştırmakla görevlidirler. Bu er-Ruhu'l-Emin Cibril Aleyhisselam'dır. Kimileri yağmur ile görevlidir. Bu da Mikail Aleyhisselam'dır. [İmam Ahmed, Müsned] Kimileri Sura üfürmekle görevlidir. [[İmam Ahmed, Müsned]] Bu da İsrafil Aleyhisselam'dır. Kimileri ruhları almakla görevlidir, bu da ölüm meleği [es-Secde, 11] ile yardımcılarıdır. Kimileri kulların amelleri üzerinde görevlidirler. Bunlar da Kiramen Kâtibîn diye bilinirler. [el-İnfitar, 82/10-12] Kimileri Allah'ın kullarını önlerinden, arkalarından korumakla görevlidirler ki bunlar da el-Muakkibat [er-Ra’d, 13/11] diye bilinirler. Kimileri cennet ile ve nimetleriyle görevlidir. [ez-Zümer, 39/73] Bunlar da Rıdvan ve beraberindekilerdir. Kimileri cehennem ateşi ve azabı ile görevlidir. Bunlar da Mâlik [ez-Zuhruf, 43/77; el-Alak, 96/18; el-Müddessir, 74/34] ve onun beraberindeki diğer Zebânilerdir. Bunların başları ondokuz tanedir. Kimileri de kabir fitnesi ile görevlidirler. Bunlar da Münker ve Nekîr [İmam Ahmed, Musned/Buhari, Muslim] diye bilinirler. Kimileri Arşı taşıyanlardır[el-Hakka, 69/17], kimileri el-Kerrubiyyûn diye bilinir [Kurtubi Tefsiri] Kimileri rahimlerde bulunan nutfelerin şekillenmesiyle ve onlar hakkında ilahi iradeyi yazmak ile görevlidirler.[İmam Ahmed, Musned/Buhari, Muslim] Kimileri el-Beytu'l-Ma’mûr'a giren meleklerdir. Bunlardan her gün yetmişbin melek oraya girer, sonra da bir daha oraya girmek için o kimselere sıra gelmez. [İmam Ahmed, Musned/Buhari, Muslim] Kimileri zikir meclislerini takip eden gezgin meleklerdir.[İmam Ahmed, MusnedMuslim] Kimileri saflar halinde aralıksız kıyamda dururlar. Kimisi rükû’ ve secdede olup, başlarını kaldırmazlar. Bunların dışında bulunan melekler de vardır."Rabbinin ordularını ondan başka kimse bilmez ve o (Sekar) insanlar için ancak bir öğüttür." (el-Müddessir, 74/31)
Bu kısımları sözkonusu eden Kitab ve sünnetin nassları, bilinen nasslardır.
SORULU CEVAPLI İSLAM AKÂİDİ
Hafız b. Ahmed el-Hakemî