Soru: İmamla yarışmanın hükmü nedir?
Cevap:
İmamla yarışmak haramdır. Çünkü Nebî صلى اللّٰه عليه وسلم şöyle buyurmuştur: “Başını imamdan önce kaldıran kimse Allah'ın onun başını eşek başına çevireceğinden yahut Allah onun yüzünü eşek yüzüne çevireceğinden korkmuyor mu?” (Buhari, Muslim) Bu, imamdan önce hareket edenler için bir tehdittir. Tehdit ancak haram kılınmış bir fiilden veya vacibin terkinden dolayı yapılır..
Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم ’in şöyle buyurduğu sabit olmuştur: “İmam kendisine uyulmak içindir. O halde o tekbir aldığı zaman tekbir alın, o tekbir almadıkça tekbir almayınız. O rükûa vardığı zaman rükûa varın, o rükûa varmadıkça rükûa varmayınız.” (Buhari)
Bu münasebetle şunu söylemek isterim: İmama uyan kimsenin imamla birlikte dört hali vardır:
1) Müsabaka hali
2) Muvafakat hali
3) Tabi olma hali
4) Arkada kalma hali.
Müsabaka hali: Bir şeye imamdan önce başlamasıdır. Bu haramdır. Başlangıç tekbirini imamdan önce aldığı zaman kesinlikle namazı olmaz. Namazı yeniden kılması gerekir.
Muvafakat hali: İmamla aynı anda yapmasıdır. İmamla beraber rükûa varır, imamla beraber secde eder ve imamla beraber kalkar. Delîller açıkça bunun da haram olduğunu göstermektedir. Çünkü Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم “o rükûa varmadıkça rükûa varmayınız.” buyurmuştur.
Bazı âlimler bunun başlama tekbiri dışındaki yerlerde haram değil mekruh olduğu görüşündedirler. Çünkü başlama tekbirini imamla beraber aynı aldığı zaman namazı olmaz, iade etmesi gerekir.
Tabi olma hali: Namazın fiillerini geciktirmeden imamda sonra yapmasıdır. Meşru olan budur.
Arkada kalma hali: Tabi olma durumundan çıkacak derecede imamın arkasında kalmaktır ki, bu da meşru değildir.
Şeyh Muhammed bin Salih el-Useymin
Soru ve Cevaplarla İslâm’ın Rukünleri 305