Düşük dört aylık olduğu zaman yıkanması, kefenlenmesi ve namazının kılınması gerekir. Çünkü dört aylık olduğu zaman kendisine rûh üfürülür. Nitekim Abdullah b. Mes‘ûd radıyallahu anh hadîsi buna delâlet eder. O şöyle demiştir: Bize Rasûlullah صلى اللّٰه عليه وسلم şöyle dedi: “Sizin her birinizin yaratılması (yaratılma başlangıcında) ana baba maddeleri kırk gün anasının karnında toplanır. Sonra o maddeler o kadar zaman içinde (yani kırk gün içinde) rahim duvarına asılı bir embriyo hâlini alır. Sonra yine o kadar zaman içinde bir çiğnem et olur. Sonra (dördüncü tekâmül tavrında) Allah bir melek gönderir de tekâmül eden o bir çiğnem ete şu dört kelime(yi yazması) emrolunur: Onun işini, rızkını, ecelim, şaki yahut sa‘id olduğunu yaz! denilir. Sonra ona rûh üflenir (cenin canlanır).” (Buhari, Muslim) Bu toplam yüz yirmi gündür. Yani dört aydır. Düştüğü zaman yıkanır, kefenlenir ve namazı kılınır. Kıyâmet günü insanlarla birlikte haşrolunacaktır.
Dört aylıktan aşağı olduğu zaman yıkanmaz, kefenlenmez ve namazı kılınmaz. Herhangi bir yere defnedilir. Çünkü insan değil, bir et parçasıdır.
Soruda sözü edilen cenin altı aylık olmuş. Dolayısıyla onun yıkanması, kefenlenmesi ve namazının kılınması gerekirdi. Sualde belirtildiğine göre namazını kılmamışlar. O halde eğer biliyorlarsa şimdi kabri başında namazını kılmaları gerekir. Kabrini bilmiyorlarsa gıyabi namazını kılarlar.
Annesinin onun düşmesine kendisinin sebep olduğuna dair şüphelerine gelince onun bu şüphelerde bir etkisi yoktur. Bunları kafasından atması gerekir. Pek çok cenin annelerinin karnında ölmektedir. Bunda annelerin bir sorumluluğu yoktur. Hayatını bulandıran bu şüphelerden ve vesveselerden vazgeçmelidir. Allah en iyi bilendir.
Şeyh Muhammed bin Salih el-Useymin
Soru ve Cevaplarla İslâm’ın Rukünleri 345