17 Nisan 2025 Perşembe
19 شوال 1446 الخميس
Mezarlıkta Kuran okumanın hükmü nedir?

SORU: Kabirlerin başında Kur’ân okumanın, kabrinin yanında ölü için dua etmenin ve kabrin yanında insanın kendisi için dua etmesinin hükmü nedir?

CEVAP: Kabirlerin başında Kur’ân okumak bid‘attir, ne Peygamber’den ne de onun ashâbından böyle bir şey gelmemiştir. Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم ’den ve ashâbından gelmediği zaman bizim kendi kendimize böyle bir şey ihdas etmemiz gerekmez. Çünkü Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم ’den gelen sahîh bir hadîste şöyle buyrulmaktadır: “Sonradan icat edilen her şey bid‘attir, her bid‘at bir sapıklıktır. Her sapıklık ateştedir.” (Muslim) Müslümanlara vâcib olan selefleri olan sahâbîlere ve en güzel şekilde onları izleyenlere tabi olmaktır. Ta ki hayır ve iyilik üzere olsunlar. Çünkü Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم şöyle buyurmuştur: “Sözün en hayırlısı Allah’ın kitâbıdır. Hidâyetin en hayırlısı Muhammed صلى اللّٰه عليه وسلم ’in hidâyetidir.” (Muslim) Kabri başında ölü için dua etmeyi gelince bunda bir sakınca yoktur. İnsan bir kabrin yanında durur ve onun için kolayına gelen duaları yapabilir. Mesela şöyle diyebilir: Allah’ım! Onu bağışla, ona merhamet et ve onu cennete koy. Allah’ım! Onun kabrini genişlet.

İnsanın bir kabrin yanında kendisi için dua etmesine gelince, kendisine dua etmek maksadıyla oraya geldiği zaman bu da bir bid‘at olur. Çünkü nasta, yani Kitap ve Sünnet’te geçmediği müddetçe dua için özel bir mekân belirlenemez. Bununla ilgili bir nas varit olmadığı ve Sünnet’te dua için belli bir mekân tahsisi gelmediği zaman neresi olursa olsun dua etmek için bir mekânı tahsisi etmek bid‘attir.

Şeyh Muhammed bin Salih el-Useymin
Soru ve Cevaplarla İslâm’ın Rukünleri 351

Kategoriler
Dersler
Vahiy Mescidi
  • /ANKARA
Sitemizde yer alan içeriklerin kaynak gösterilerek paylaşılmasında mahzur yoktur.
vahiymescidi.com © 2025