SORU-352: Kabirleri ziyaret etmenin hükmü nedir? Fatiha okumanın hükmü nedir? Kadınların kabirleri ziyaret etmelerinin hükmü nedir?
CEVAP: Kabirleri ziyaret etmek sünnettir. Nebî صلى اللّٰه عليه وسلم daha önce kabir ziyaretini yasaklamıştı, sonra bunu emretti. Nitekim bir hadîsi şerifte şöyle buyurmuştur: “Ben, sizi kabirleri ziyaretten menetmiştim, artık onları ziyaret edin. Çünkü bu size âhireti hatırlatır.” Bunu Müslim rivâyet etmiştir. Öğüt ve ders almak için kabirleri ziyaret etmek sünnettir. İnsan bu ölüleri kabirlerinde ziyaret ettiği zaman düşünür: Bunlar daha önce yeryüzünde onunla beraber idiler, onun yediği gibi yiyor, onun içtiği gibi içiyorlardı, dünyadan yararlanıyorlardı. Şimdi yaptıklarının rehini oldular; yaptıkları iyi ise akıbetleri iyi, kötü ise kötü olacak. Bütün bunları düşünürken zorunlu olarak ibret alır, kalbi yumuşar ve günahlardan sıyrılarak itaatle Allah’a yönelir.
Kabir ziyareti yapan kimsenin Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم ’in ettiği ve ümmetine öğrettiği şu dualarla dua etmesi gerekir: “Ey mü’minler topluluğunun diyarı. İnşaallah biz de size kavuşacağız. Allah bizden önce gelenlere ve bizden sonra gelecek olanlara merhamet etsin. Allah’tan bizim için ve sizin için afiyet dileriz. Allah’ım! Onların kazandıkları sevaptan bizleri mahrum etme. Onlardan sonra bizleri fitneye düşürme. Bizleri ve onları bağışla.” (Muslim)
Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم ’in kabir ziyareti esnasında Fatiha okuduğu rivâyet edilmemiştir. Bu sebeple kabir ziyareti esasında Fatiha okumak Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم ’in sünnetine aykırıdır. Kadınların kabirleri ziyaret etmelerine gelince bu haramdır. Çünkü Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم kabirleri ziyaret eden kadınları, kabirleri mescit edinenleri ve oralarda kandil yakanları lanetlemiştir. (Ebu Davud) Bir kadının kabir ziyareti yapması helal değildir. Bu haramlık sırf ziyaret maksadıyla evinden çıktığı zaman geçerlidir. Ancak ziyaret maksadı olmaksızın evinden çıktığı zaman kabrin önünden geçerken orada durup, Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم ’in ümmetine öğrettiği şekilde orada yatanlara selam vermesinde bir sakınca yoktur. Kadınlara nispetle ziyaret maksadıyla evinden çıkanla ziyaret maksadı olmaksızın evinden çıkan ve geçerken durup selam veren arasında fark vardır. Ziyaret maksadıyla evinden çıkan birincisi haram işlemiştir ve kendisini Allah’ın lanetine maruz bırakmıştır. İkincisi için bir günah yoktur.
Şeyh Muhammed bin Salih el-Useymin
Soru ve Cevaplarla İslâm’ın Rukünleri 352