06 Nisan 2025 Pazar
08 شوال 1446 الأحد
Namaz kılmayan ve oruç tutmayan bir kimse haccettiği zaman o bu durumda iken yaptığı haccın hükmü nedir?

Allah’a tevbe ettiği zaman terk ettiği ibâdetleri kaza etmesi gerekir mi? 

CEVAP: Namazı terk etmek küfürdür, kişiyi dinden çıkartır ve ebedi cehennemlik olmasını gerektirir. Nitekim Kitap, Sünnet ve selefin sözleri buna delâlet etmektedir. Bu duruma göre namaz kılmayan bu adamın Mekke’ye girmesi helal değildir. Çünkü Allah teâlâ şöyle buyurmaktadır: “Ey îmân edenler! Müşrikler bir pisliktirler. Artık bu yıldan sonra Mescid-i Haram'a yaklaşmasınlar.” (Tevbe: 28).
Namaz kılmıyorken yaptığı hac geçerli değildir, kabul edilmez. Çünkü kâfirin yaptığı bir hacdır. Kâfirin yaptığı ibâdetler sahîh değildir. Çünkü Allah teâlâ şöyle buyurmaktadır: “Verdikleri şeylerin onlardan hayır olarak kabul olunmamasının sebebi, gerçekte Allah'a ve Rasûlüne inanmamaları, namaza ancak üşene üşene gelmeleri, verdiklerini de ancak istemeye istemeye vermeleridir.” (Tevbe: 54).

Geçmişte terk ettikleri amelleri açısından durumlarına gelince bunları kaza etmeleri gerekmez. Çünkü Allah teâlâ şöyle buyurmaktadır: “O kâfirlere de ki: Eğer bu işe son verirlerse daha önce yaptıkları bağışlanacak.” (Enfal: 38).
Bu duruma düşen kimsenin Allah’a içtenlikle tevbe etmesi ve ibâdetlere devam etmesi, sâlih amellerle Allah’a yaklaşması ve çokça tevbe istiğfar etmesi gerekir. Allah teâlâ şöyle buyurmuştur: “De ki: Ey haddi aşarak nefislerine karşı israf etmiş olan kullarım! Allah'ın rahmetinden ümid kesmeyin. Çünkü Allah, bütün günahları bağışlar. Şüphesiz ki O, çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir.” (Zümer: 53). Bu ayet tevbe edenler hakkına nazil olmuştur. Demek ki kulun tevbe ettiği günah şirk bile olsa Allah onun tevbesini kabul eder. Allah doğru yola hidâyet edendir.

Şeyh Muhammed bin Salih el-Useymin
Soru ve Cevaplarla İslâm’ın Rukünleri 449

Kategoriler
Dersler
Vahiy Mescidi
  • /ANKARA
Sitemizde yer alan içeriklerin kaynak gösterilerek paylaşılmasında mahzur yoktur.
vahiymescidi.com © 2025