Haccı sahîhtir. Fakat mahremsiz yolculuk yapması haramdır ve Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم ’in emrine karşı gelmektir. Çünkü o şöyle buyurmuştur: “Kadın mahremsiz olarak yolculuk etmesin.” (Buhari, Muslim) Büluğa ermemiş küçük çocuk mahrem değildir. Çünkü onun kendisi bir velîye ve bakıma muhtaçtır. Bu durumda olan bir kimsenin başkasının velîsi ve bakıcısı olması mümkün değildir. Mahremin Müslüman, erkek, erişkin ve akıllı olması şarttır. Bu şartları taşımayan kimse mahrem değildir.
Burada çok esefle karşıladığımız bir durum vardır ki bu bazı kadınlar mahremsiz uçak yolculuğunu basite almalarıdır. Onlar bu konuda gerekli özeni göstermiyorlar. Bir kadının tek başına uçak yolculuğu yaptığını görürsün. Onların gerekçeleri şudur: Kadının mahremi onu uçağın havalanacağı yerde uğurlamaktadır. Diğer bir mahremi de onu uçağın ineceği havaalanında karşılayacaktır. Kadın uçağın içinde de güvenliklidir. Bu gerekçe gerçekte geçerli değildir. Çünkü onu uğurlamaya gelen mahremi uçağın içine giremez. Sadece bekleme salonuna girebilir. Bazen uçak te’hîr edebilir ve bu kadın garip kalabilir. Bazen uçak havalanır fakat herhangi bir sebeple inmesi gereken havaalanına inemez da başka bir yere inebilir ve bu kadın orada yalnız kalabilir. Bazen uçak inmesi gereken havaalanına iner fakat o kadını karşılayacak mahremi hastalık veya uyku veya gelişini engelleyecek bir trafik kazası veya başka bir sebeple gelemeyebilir.
Bu engellerin ve olumsuzlukların hiçbirisi olmadığı, uçak vaktinde varacağı yere vardığı ve kadını karşılayacak bir mahremi bulunduğu zaman uçakta yanına düşenlerden birisi Allah’tan korkmayan ve Allah’ın kullarına merhamet etmeyen bir adam olabilir, kadını tuzağa düşürebilir ve kadın da onun tuzağına düşebilir. Bilindiği gibi bununla fitne ve ve sakınca ortaya çıkar. O halde kadının Allah’tan korkması ve mahremsiz olarak yolculuğa çıkmaması gerekir. Allah teâlâ’nın kadınları koruyup kollamakla görevlendirdiği erkek velîlerinin de Allah’tan korkmaları, mahremlerini ihmal etmemeleri, kıskançlıklarını ve dînlerini kaybetmemeleri gerekir. İnsan ailesinden/çoluğundan çocuğundan sorumludur. Çünkü Allah teâlâ onları kendilerine bir emanet olarak verdi. Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: “Ey inananlar! Kendinizi ve ailenizi bir ateşten koruyun ki onun yakıtı insanlar ve taşlardır. Onun başında gayet katı, şiddetli, Allah'ın kendilerine buyurduğuna karşı gelmeyen ve emredildikleri şeyi yapan melekler vardır.” (Tahrim: 6).
Şeyh Muhammed bin Salih el-Useymin
Soru ve Cevaplarla İslâm’ın Rukünleri 458