06 Nisan 2025 Pazar
08 شوال 1446 الأحد
Haccın mikat yerleri nerelerdir?

İhrama girilen yerleri beştir: Zülhuleyfe, Cuhfe, Yelemlem, Karnü’l-Menazil, Zatü Irk.
Zülhuleyfe: Ebyar-ı Ali diye de isimlendirilen yerdir. Medîne’nin yakınlarındadır. Mekke’den on konak uzaklıktadır. Medînelilerin ve Medîneli olmayıp da oradan geçenlerin ihrama girecekleri yerdir.
Cuhfe: Şamlıların Mekke’ye gittikleri yolun üzerinde eski bir kasabadır. Cuhfe ile Mekke arası üç konak kadar mesafedir. Kasaba harap olmuştur. İnsanlar onun yerine Rabiğ’de ihrama girer olmuşlardır.
Yelemlem: Burası bir dağdır veya Yemenlilerin Mekke’ye gittikleri yolun üzerindeki bir yerdir. Bugün es-Sa’diyye diye isimlendirilir. Mekke ile arasında iki konak mesafe vardır.
Karnü’l-Menazil: Necidlilerin Mekke yolu üzerindeki bir dağdır. Şimdilerde es-Seylü’l-Kebir diye isimlendirilmektedir. Mekke’ye iki konak kadar mesafededir.

Bu dördünü mikat yeri olarak Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم belirlemiştir. Zatü Irk’a gelince, bunu da Sünen sahiplerinin Aişe’den rivâyet ettikleri hadîse göre Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم mikat yeri olarak belirlemiştir. (Buhari, Muslim) İbn Ömer’den sahîh olarak rivâyet edildiğine göre Ömer b. el-Hattab Kufeliler ve Basralılar kendisine geldikleri zaman Zatü Irk’ı onlara mikat yeri olarak tayin etti. Onlar dediler ki: Ey mü’minlerin emiri Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم Necidlilere Karne’l- Menazil’i mikat yeri olarak gösterdi. Orası bizim yolumuza sapadır. Ömer onlara dedi ki: Sizin yolunuzun üzerinden onun hizasındaki bir noktaya bakıp orayı
mikat edininin.(Buhari)

Her halükârda bu, Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم tarafından tesbit edilen bir konudur. Durum gayet açıktır. Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم tarafından tesbit edilmemiş olsa bile Ömer b. Hattab’ın –radıyallahu anh- sünnetiyle belirlenmiştir. Ki, kendilerine uymamız emredilen hidâyet önderi Raşit halifelerden biridir ve pek çok konuda onun muvafakat ettiği şeylerin Allah’ın hükmüne uygun olduğu ortaya çıkmıştır. Eğer Karne’l-Irk’ı mikat yeri olmak üzere Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم belirlediği rivâyeti sahîh ise bu da onlardan biridir ve kıyasın gereği de budur. Çünkü insan bir mikat yerinden geçtiği zaman ihrama girmesi gerekir. Mikat yerinin hizasından geçtiği zaman da oraya uğramış gibi olur. Ömer radıyallahu anh’in söylediği şeyde günümüzde insanlar için büyük faydalar vardır. Şöyle ki, bir kimse hac veya umre niyetiyle Mekke’ye uçakla geldiği zaman yukarıdan mikât yerinin hizasından geçtiği sırada ihrama girmesi gerekir. Bazı kimselerin yaptığı gibi Cidde’ye ulaşıncaya kadar ihramını ertelemesi helal değildir. Çünkü mikât yerinin hizasından geçmede karada veya denizde veya havada geçmeler arasında bir fark yoktur. Bu sebeple deniz yoluyla yolculuk yapan gemi yolcuları da ihrama girerler. Onlar Yelemlem veya Rabiğ hizasından geçecekleri için bu iki mikâtın hizasından geçtikleri zaman ihrama girerler.

Şeyh Muhammed bin Salih el-Useymin
Soru ve Cevaplarla İslâm’ın Rukünleri 462

Kategoriler
Dersler
Vahiy Mescidi
  • /ANKARA
Sitemizde yer alan içeriklerin kaynak gösterilerek paylaşılmasında mahzur yoktur.
vahiymescidi.com © 2025