12 Nisan 2025 Cumartesi
14 شوال 1446 السبت
Unutarak veya bilmeden ihram yasaklarından herhangi birisini çiğneyen kimsenin hükmü nedir?

İhram elbisesini giydikten sonra ve henüz niyet etmeden önce ihram yasaklarından herhangi birisini çiğnediği zaman kendisine herhangi bir şey lazım gelmez. Çünkü ihram elbisesini giymesine değil niyete itibar edilir. Fakat niyet ettiği ve ibâdetin içine girdiği zaman yasaklardan herhangi birisini unutarak veya bilmeyerek çiğnerse kendisine yine bir şey lazım gelmez. Fakat mazeretin mücerret zâil olmasıyla birlikte – unutmuşsa hatırlamasıyla, bilmeden yapmışsa öğrenmesiyle birlikte hemen o yasağı terk etmesi gerekir.

Mesela bir kimse ihramlı iken unutarak bir elbise giymiş olsa kendisine bir şey lazım gelmez. Fakat hatırladığı andan itibaren hemen o elbiseyi hemen çıkarması gerekir. Aynı şekilde ihrama girerken üzerinden donunu çıkarmayı unutsa, niyet ettikten ve telbiye getirdikten sonra hatırlasa donunu hemen çıkarması gerekir, bundan dolayı da kendisine herhangi bir ceza gerekmez. Bilmeden böyle bir şey yapsa yine bir şey lazım gelmez. Mesela bir kimse ihramlının dikişsiz fanila giyebileceğini zannederek dikişli değil de örme bir fanila giyse kendisine bir şey lazım gelmez. Fakat bağlantısı olmasa bile fanilanın ihramlı için yasaklanmış bir elbise olduğunu öğrendiği zaman onu hemen çıkarması gerekir.

      Bu konudaki genel kaide şudur: Bir kimse unutarak veya bilmeyerek veya tehdit altında işlediği hiçbir ihram yasağından dolayı kendisine herhangi bir şey lazım gelmez. Çünkü Allah teâlâ şöyle buyurmuştur: “Ey Rabbimiz, eğer unuttuk ya da yanıldıysak bizi tutup sorguya çekme!” (Bakara: 286). Allah teâlâ bu duaya: “Öyle yaptım” diye icâbet etmiştir. “Bununla beraber hata ettiklerinizde üzerinize bir günah yoktur. Fakat kalblerinizin kasdettiğinde vardır. Allah, çok bağışlayıcı ve çok merhamet edicidir.” (Ahzab: 5). Allah teâlâ ihram yasaklarından olan av yasağı hakkında da özel olarak: “İçinizden kim kasten onu öldürürse,” (Mâide: 95) buyururken kasıtsız öldürmenin ceza gerektirmediğine işaret etmiştir. Bu konuda ihram yasağının giyim, güzel koku sürünmek ve benzeri şeyler olmasıyla, avı öldürmek ve başı tıraş etmek gibi şeyler olması arasında fark yoktur. Her ne kadar bazı âlimler bunlar arasında fark gözetmişlerse de doğrusu bunları birbirinden ayırt etmemektir. Çünkü bunların hepsi insanın bilmediği, unuttuğu ve zorda kaldığı zaman mazur sayıldığı yasaklardandır.

Şeyh Muhammed bin Salih el-Useymin
Soru ve Cevaplarla İslâm’ın Rukünleri 491

Kategoriler
Dersler
Vahiy Mescidi
  • /ANKARA
Sitemizde yer alan içeriklerin kaynak gösterilerek paylaşılmasında mahzur yoktur.
vahiymescidi.com © 2025