07 Nisan 2025 Pazartesi
09 شوال 1446 الإثنين
Cemrelerin eksik taşlanması hakkında

SORU: Bir hacı Akabe cemresine Zilhicce’nin on üçüncü günü doğu tarafından taş attı ve attığı taşı havuzun içine düşüremedi. Bu adamın bütün taşları yeniden mi atması gerekir?

CEVAP: Bu adamın bütün taşları yeniden atması gerekmez. Sadece havuzun içine düşüremediği taşları yeniden atması gerekir. Buna göre sadece Akabe cemresine attığı taşları yeniden atar ve onları havuza düşürecek şekilde atar. Taşlar atış yeri olan havuza düşmediği zaman doğu tarafından attığı atmış olması yeterli olmaz. Bu sebeple onları doğu tarafından köprüden atarsa câizdir. Çünkü o havuzun içine düşer. No:516

SORU: Atılan yedi taştan bir iki tanesi isabet etmediği ve aradan bir iki gün geçtiği zaman bu taşları yeniden mi atar? Yeniden atması gerekiyorsa sonraki attığı taşları da mı yeniden atar?

CEVAP: Taşlardan bir iki tanesini isabet ettirememiş de üzerinde borç olarak kalmışsa, daha açık bir ifade ile cemrelerden birinin bir iki taşı kalmışsa bu konuyla ilgili olarak fıkıhçılar derler ki: Eğer bu, son cemre ise onu tamamlar, yani sadece bu eksikliği tamamlar. Eğer son cemre değilse eksiği tamamlar ve sonrakilere de atar. Benim görüşüme öre doğrusu şudur: Mutlak olarak eksiği tamamlar. Daha sonraki attığını tekrarlaması gerekmez. Çünkü cehalet ve unutmak tertibi düşürür. Bu adam öncesinde işlediği hatadan dolayı kendisine bir şeyin lazım geleceği inancında olmaksızın ikinciye atmıştır. Bu durumda o, cehaletle unutma arasında bir konumdadır. O zaman biz kendisine deriz ki: Eksik bıraktığın taşları at, daha sonrakileri tekrar atman gerekmez.


Cevabı bitirdikten sonra bir uyarıda bulunmak istiyorum: Taşların atılacağı yer taşların toplandığı yerdir, işaret için dikilen direkler değildir. Bu duruma göre bir kimse taşları havuza atsa da direklere hiçbirini isabet ettiremese atışı geçerlidir. Allah en iyi bilendir.

Şeyh Muhammed bin Salih el-Useymin
Soru ve Cevaplarla İslâm’ın Rukünleri 

Kategoriler
Dersler
Vahiy Mescidi
  • /ANKARA
Sitemizde yer alan içeriklerin kaynak gösterilerek paylaşılmasında mahzur yoktur.
vahiymescidi.com © 2025