04 Ocak 2025 Cumartesi
04 رجب 1446 السبت
Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم ’i övmeyi ticarete vâsıta kılmanın hükmü nedir?

Bunun hükmü haramdır. Bilinmelidir ki Peygamberimiz صلى اللّٰه عليه وسلم ’i övmek iki kısımdır:

Birincisi: Aşırılığa kaçmaksızın onu hak ettiği hususlarda övmektir. Bunda bir sakınca yoktur. Yani Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم ’i ahlâkında ve sünnetindeki güzel ve kâmil sıfatlardan dolayı layık olduğu şekilde övmekte bir sakınca yoktur.

İkincisi: Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم ’in yasakladığı aşırılığa kaçan övgü kısmıdır. O şöyle buyurmaktadır: “Beni Hristiyanların Meryem oğlu Mesih’i övdükleri gibi övmeyin. Ben sadece bir kulum. Bana Allah’ın kulu ve elçisi deyin.” (Buhari) Kim Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم ’i imdat isteyenlerin imdadına koşan, zorda kalanların duasına cevap veren, dünya ve âhiretin sahibi ve gaybı bilen gibi şeylerle överse bu haram övgü kısmına girer. Üstelik kişiyi dînden çıkaran büyük şirkin içine düşürebilir. O halde Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم ’i onun yasakladığı aşırılık derecesine ulaşacak şekilde övmek câiz değildir.

Şimdi gelelim kişinin bu câiz övmeyi kazancını temin ettiği bir meslek haline getirmesine, bu konuda da deriz ki, şüphesiz bu haramdır, câiz değildir. Çünkü sahip olduğu güzel ahlâkı, üstün nitelikleri ve sünnetindeki istikâmetten dolayı Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم ’i hak ettiği ve layık olduğu şekilde övmek bir ibâdettir ve bununla Allah’a yaklaşılır. İbâdet olan bir şeyi dünya için araç edinmek câiz değildir. Çünkü Allah teâlâ şöyle buyurmaktadır: “Kim, (ameliyle) dünya hayatını ve ziynetini istemekte ise, amellerinin karşılığını orada onlara tam olarak veririz ve orada onlar hiçbir zarara uğratılmazlar. İşte onlar, âhirette kendileri için ateşten başka hiçbir şey olmayan kimselerdir; (dünyada) yaptıkları da boşa gitmiştir; yapmakta oldukları şeyler (zaten) bâtıldır.” (Hûd: 15,16). Allah doğru yola hidâyet edendir.

Şeyh Muhammed bin Salih el-Useymin
Soru ve Cevaplarla İslâm’ın Rukünleri Fetva no: 46

Kategoriler
Dersler
Vahiy Mescidi
  • /ANKARA
Sitemizde yer alan içeriklerin kaynak gösterilerek paylaşılmasında mahzur yoktur.
vahiymescidi.com © 2025