07 Temmuz 2025 Pazartesi
12 محرم 1447 الإثنين
Şevval ayında tutulacak altı gün orucunu ne zaman tumak daha faziletlidir?

İlim ehlinin de ifade ettiği gibi Şevval ayının altı gün orucunun bayramdan hemen sonra tutulması ve arka arkaya kesintisiz tutulması daha faziletlidir. Çünkü bu, hadîste geçen “sonra onun peşinden” emrini yerine getirmeye daha uygundur. Bu, nasların teşvik ettiği ve failin övdüğü hayra ulaşmaktır. Bu, mü’minin kemâlini gösteren bir basiret ve kararlıktır. O halde fırsatların kaçırılmaması gerekir. Çünkü kişi daha sonra başına ne geleceğini bilemez. Şunu demek istiyorum.: Bütün işlerde doğrunun ne olduğu belli olduğu zaman kulun izlemesi gereken şey, onu hemen yapması ve fırsatları değerlendirmesidir.

İnsanın Şevval ayıda tutacağı altı gün orucunu istediği günler tutması câiz olur mu, yoksa bunun belli bir vakti var mıdır? Müslüman bu günlerde oruç tuttuğu zaman üzerine farz olur da her sene tutması gerekir mi?

Peygamber صلى اللّٰه عليه وسلم şöyle buyurmuştur: “Kim ramazan orucunu tutar, sonra onun peşinden Şevval ayında altı gün oruç tutarsa sanki bütün seneyi oruç tutmuş gibi olur.”(Muslim) Bu altı günün belli bir zamanı yoktur. Şevval ayının içindeki bütün günlerden tercih ettiği günlerde tutabilir. Dilerse ayın başındaki günlerde, dilerse ortasındaki, dilerse sonundaki günlerde tutar. Dilerse ayın içine dağıtarak tutar. Allah’a hamd olsun bu işte bir genişlik vardır. Dilerse hemen başlar, Şevval ayının başında peşpeşe tutar ki hayır işinde acele etmek babında bu daha faziletlidir. Fakat bu konuda bir darlık yoktur elhamdülillah. Bilakis genişlik vadır. Dilerse arka arkaya tutar, dilerse parça parça tutar. Sonra bazı seneler tutup, bazı seneler terk etmesinde de bir sakınca yoktur. Çünkü farz değil nafile bir oruçtur.

Şeyh Muhammed bin Salih el-Useymin
Soru ve Cevaplarla İslâm’ın Rukünleri Fetva no: 440-441

Kategoriler
Dersler
Vahiy Mescidi
  • /ANKARA
Sitemizde yer alan içeriklerin kaynak gösterilerek paylaşılmasında mahzur yoktur.
vahiymescidi.com © 2025